Richtlijnen bij vorst

Na de vroege duisternis krijgen we te maken met de volgende beperkende omstandigheid voor het golf; vorst! 

Niets nieuws, maar altijd goed daar weer even bij stil te staan. Vooral omdat we nu met starttijden werken en omdat er veel nieuwe golfers zijn.  

Het belangrijkste: De actuele situatie vindt u altijd op www.golfbaannoordeloos.nl bij het bericht Baanstatus.  

Vorst-reglement

  • Bij rijp / bevroren dauw op het gras wordt de golfbaan geheel gesloten.
  • Bij droog vriezend weer is de golfbaan geopend.
  • Zolang de grond bevroren is, dan komen de vlaggen op de wintergreens*.
  • Uw gereserveerd starttijd vervalt als de golfbaan wordt gesloten. De starttijden worden dus niet doorgeschoven.
  • Bij voorspelling van nachtvorst worden de starttijden op voorhand  tot 10:00 uur geblokkeerd.
  • Zodra mogelijk worden de vlaggen alsnog op de (zomer)greens geplaatst. Het  eerst volgende moment van herkeuring vindt u ook op de website.

* uitleg wintergreen, de vlag wordt verplaatst naar een hole in de fairway.  Extra niet officiële spelregel: als de bal op 1 stoklengte ligt van de vlag, dan kunt u de bal oprapen en 1 extra slag tellen voor uw score.

Keuring en wedstrijden

  • om 8:00 uur in de ochtend is de eerste veldkeuring.
  • indien nodig volgt er om 9:00 uur een herkeuring.
  • Als om 9:00 uur de greens niet bespeelbaar zijn, dan wordt de wedstrijd op dinsdagochtend afgelast.
  • voor wedstrijden op zaterdag is 12:00 uur het laatste momement van keuring.

De actuele situatie vindt op www.golfbaannoordeloos.nl bij het bericht Baanstatus.  

Toelichting:

RICHTLIJNEN VOOR VORST & ANDERE (WINTERSE) WEERSOMSTANDIGHEDEN

De winter is (bijna) volop aan de gang en daarom willen wij u informeren hoe wij omgaan met (winterse) weersomstandigheden, zoals vorst en welke maatregelen we dan treffen.

RIJP

Rijp komt het meest voor en kleurt het gras wit. Rijp bestaat uit minuscule ijskristallen die zich vormen op het blad van de grasplant. Als gras is bevroren, verliest het zijn veerkracht omdat de buitenste cellen van elk blad beginnen te bevriezen door het contact met de ijskristallen. Vervolgens zorgen voetstappen of andere betreding ervoor dat de bevroren cellen scheuren. Hierdoor ziet het gras er “verbrand” uit en wordt elke voetstap grijs-zwart. Herstel duurt lang en hangt af van de groeisnelheid van het gras en van hoe erg de schade is. Hoe erger de schade, hoe gevoeliger de plant wordt voor ziektes en uitdunning. Bij rijp zal de baan tijdelijk gesloten zijn, totdat deze verdwenen is. Meestal kan de baan weer open rond 10.00 uur.

AANHOUDENDE VORST

Een periode van aanhoudende vorst kenmerkt zich door lage temperaturen en lage luchtvochtigheid en zorgt ervoor dat het blad van de grasplant direct bevriest. Hoewel niet zo goed zichtbaar als rijp, kan betreding van in zijn geheel bevroren gras ervoor zorgen dat het gehele blad scheurt en het kan er soms zelfs toe leiden dat de stam van de plant wordt aangetast. Mocht het zeer lang en hard vriezen, dan zal de baan eerst gesloten zijn en na een tijd van lange vorst, zal de baan weer bespeelbaar zijn. Uiteraard wel op wintergreens. DOOI Na periodes van aanhoudende vorst zorgen mildere temperaturen ervoor dat de grond zal gaan dooien. Het oppervlak wordt zacht, nat en soms is er plasvorming omdat alleen de toplaag is ontdooid en er daaronder nog vorst in de grond zit, waardoor dooiwater niet weg kan. De grasplant loopt een groot risico op ernstige schade door erover te lopen omdat de toplaag kan gaan “schuiven” ten opzichte van de nog bevroren diepere lagen. Dit zorgt niet alleen voor schade aan de grasplant zelf, maar ook aan het maaiveld in het algemeen. Uiteraard zal bij periode van dooi de baan gesloten zijn, dit kan zelfs enkele dagen duren.

SNEEUW

Golfen op een green bedekt met een dun laagje sneeuw op een verder goede ondergrond, zal weinig schade toebrengen. Grootste schade is dan van golfers die proberen hun put-lijn sneeuwvrij te vegen. Grotere hoeveelheden sneeuw zorgen er over het algemeen voor dat het spel vanzelf komt stil te liggen, omdat spelen nagenoeg onmogelijk wordt. Mocht het gesneeuwd hebben, dan zal de baan uiteraard gesloten zijn, maar als er genoeg sneeuw valt kunnen eventueel nog eens “sneeuw-golf” spelen.

ALGEMENE CONDITIES VOOR SLUITING

De golfbaan dient te worden beschouwd als “gesloten” onder de volgende omstandigheden:

1. Golfen is niet mogelijk wanneer de conditie van de baan niet geschikt is om de golfregels toe te passen, bijvoorbeeld vanwege grote plassen op greens, sneeuw, etc.

2. Golfen is gevaarlijk vanwege:

• Onweer: bij onweer dienen alle golfers direct te stoppen met spelen en de baan te verlaten. Diegenen die (weer) willen starten dienen te wachten tot de omstandigheden volledig veilig zijn.

• Mist: houd in gedachten dat het onveilig is om te spelen wanneer het zicht minder dan 200 meter is (de afstand die een bal kan afleggen). Golf bij zicht minder dan 200 meter kan leiden tot gevaarlijke omstandigheden voor golfers en (baan-)personeel vanwege het risico geraakt te worden door een bal.

3. Wanneer golfen kan leiden tot veel schade aan het gras.

Dit is mogelijk tijdens of na zware regenval of gedurende een periode van dooi. Wanneer er in de winter schade ontstaat, is het meestal pas eind april, begin mei dat de schade volledig is hersteld. In ernstige gevallen, of bij een koud voorjaar kan het zelfs nog langer duren.